dinsdag 28 juli 2020

Strade Bianche
Als je vaak luistert naar de podcast van Laurens Ten Dam dan komt er altijd wel een item langs over gravel bikes. Het fietsen over onverharde, met gravel bedekte paden. Waar je vroeger tijdens toertochten de organisatie vervloekte vanwege de paar onverharde stukken, gaan we nu zelfs op zoek naar kilometers gravel vreten. Bij gravel denk ik zelf aan het rode zand dat uit bergen wordt gewonnen, waarop vervolgens Rafa Nadal zijn tegenstanders tot puin mept. Maar in het fietsen is het vooral een knipoog naar de lange stroken, die liggen in het Italiaanse Toscane. Dit weekend gaat de top van de wielerwereld zich meten in de Strade Bianche. Vanuit Siena maken ze een grote lus met onderweg ongeveer zeventig kilometer witte straat. Uiteindelijk is de finish op het Piazza Del Campo in datzelfde Siena. De Strade Bianche heeft alle ingrediënten om een groot monument te worden op de wielerkalender. Volgens mij wordt hij binnen het peloton al jaren zo beschouwd.

Nog ieder jaar wordt er in Siena de LÉroica georganiseerd. Een historische tocht met klassieke fietsen en renners in memorabele wielerkleding. Vanaf 1997 is dit al een toertocht, waar winst het minst belangrijk is. Niet dat het een makkie is, want onderweg  vormen de onverharde wegen wel degelijk een grote uitdaging. Vanaf 2007 werd vanuit LÉroica de Strade Bianche bedacht. Grote namen schitteren al op de erelijst. Mannen als Cancellara, Kwiatkovski en Gilbert hebben deze wedstrijd gewonnen en sinds een paar jaar is het ook echt een World Tour race. Zelf vind ik dit het Italiaanse antwoord op Parijs Roubaix. De kasseien maken plaats voor het witte gravel en het velodrome Andre Petrieux wordt het Piazza Del Campo.Ook dit jaar zullen normaal gesproken de meest behendige en krachtige renners om de winst strijden. Er zijn veel kanshebbers. Denk aan de titelverdediger Alaphilippe, die samen met Stybar voor Deceuninck-Quick Step strijden. Maar wat dacht je van Benoot ,Gilbert. Naessen,Teuns en Van Avermaet? In een Belgische cross beginnen de knieën al te knikken. Ook Bora-Hansgrohe schijnt een aardig talent te hebben, die wel zin heeft in een wheelie op wit zand. Peter Sagan zal met een gigantisch sterk blok aan de start komen. Voeg daar nog alleskunner Jakob Fuglsang, supertalent Pogacar, alles winnende Italiaanse superster Vincenzo Nibali en mijn darkhorse Ivan Garcia Cortina aan toe en je weet dat je zaterdag voor de buis moet zitten. Twijfel je dan nog tussen de TV en de Ikea, dan is er nog Nederlands grootste fiets fenomeen van deze tijd; Mathieu van der Poel. Als je tussen dit geweld de grote favoriet bent, moet je volgens mij zenuwen van kryptonite hebben. 
Dus Mathieu, blijf rustig en vooral blijven eten!

'En Team Jumbo Visma dan?' zal je jezelf afvragen. 
Alle ballen op Wout! Een ploeg met hardrijders en klimmers moet Van Aert veilig en fit naar de finale brengen. Groot verlies is het uitvallen van Mike Teunissen. De voormalig drager van de enige gele trui, die toffer is dan die van Jumbo Visma, viel met knieklachten uit het spel. Ondanks deze aderlating is Wout van Aert wel een hele grote kans op een geweldig succes voor TJV. Hij is een van de taaiste renners die ik ken. Een renner die je wel tien keer uit het wiel moet rijden om te winnen. Toch hoop ik dat hij wat minder het werk op zich neemt. Al twee keer werd hij derde, nadat hij het hardste werkte en dat moest bekopen. Dus mijn raad aan Wout; altijd een wiel voor je houden en linkeballen totdat die laatste steile klim naar de Piazza begint. En dan vooral hopen dat Mathieu en Julian nog in de witte zandbak zitten. Een voorspelling is vrijwel onmogelijk met dit pak vol hongerige supertalenten. Dus mijn voorspelling is vooral de wens die wellicht wint van de wijsheid. Maar ik ga voor onze eigen Wout van Aert, die met een superieure eindjump het gaat winnen van de nummer twee, Vincenzo Nibali, en de nummer drie, Ivan Garcia Cortina. Boven alles zal zeker zijn dat de grote winnaar hoogst waarschijnlijk het wielergekke publiek zal zijn dat maanden heeft moeten wachten op de koers.

Heel veel plezier met strijd over de witte straten. 

De Wielerbizon  

1 opmerking:

  1. Briljant voorbeschouwd wielerbizon (Carlos)!!! Wist je dat auto correctie Wielerbizon in Wielerbaan vertaald? Ik duim met je mee voor Wout en dan samen met Mathieu vechten om de winst. Ik zit er 200% klaar voor want de Ikea was toch al niet mijn ding. Groetjes Johan

    BeantwoordenVerwijderen

Ronde van Vlaanderen

Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen Door: Patrick Brok Zeg je Oude Kwaremont, de Paterberg, de Koppenberg en de Kruisberg dan denk je uiter...