vrijdag 16 oktober 2020

Ronde van Vlaanderen

Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen


Door: Patrick Brok


Zeg je Oude Kwaremont, de Paterberg, de Koppenberg en de Kruisberg dan denk je uiteraard aan de Ronde. En zeg je de Ronde, dan denk je aan het jaarlijkse spektakel op de Vlaamse bergjes en kasseistroken. Juist, op zondag 18 oktober staat voorjaarsklassieker najaarsklassieker Ronde van Vlaanderen op het programma. 


Gaan we een nieuwe clash tussen Van Aert en Van der Poel zien? Gaat Deceuninck-QuickStep met hun sterrenformatie met de zege aan de haal of wint man-in-vorm Mads Pedersen? Of wint er net als vorig jaar een outsider? Kortom… wie volgt Alberto Bettiol op als winnaar van de Vlaamse Hoogmis?



In het wielergekke Vlaanderen is geen publiek welkom. Jammer, maar in deze tijden van het coronavirus meer dan begrijpelijk. Om de kans te verkleinen dat mensen langs de route gaan staan, heeft de organisatie een publieksverbod opgelegd op alle hellingen en kasseistroken. Kijk via de tv en luister naar het commentaar van Michel en Zjosé is het devies. Even geen Vlaamse feestdag, maar ingetogen genieten van wielrennen, zolang het nog kan.


Parcours


De 104e editie van Vlaanderens Mooiste gaat over bijna 250 kilometer en heeft een lange vlakke aanloop vanuit startplaats Antwerpen. Na ruim 80 kilometer doemen pas de eerste kasseistroken op. Na de keien van de Lippenhovestraat en de Paddestraat is na 100 kilometer koers de eerste helling van de dag: de Kattenberg. 


Na de eerste beklimming van de Oude Kwaremont (2200 à 4%), halverwege koers, volgen de hellingen en kasseistroken elkaar in rap tempo op. Het moment dat de vluchtgroep van de dag uiteen zal klappen en dat in de groep favorieten voorzichtig het kaf van het koren wordt gescheiden.


Met nog 55 kilometer te gaan beklimmen de renners het duo Oude Kwaremont/Paterberg (360 meter à 12,9%), de inleiding van de finale. Daarna volgen de Koppenberg (600 meter à 11,6%), Steenbeekdries (700 meter à 5,3%) en de Taaienberg (530 meter à 6,6%). Als ook de Kruisberg (2.500 meter à 9%) is bedwongen zitten we op 27 kilometer van de finish in Oudenaarde.


Terwijl wij zelf thuis aan een lekker speciaal biertje lurken, moeten de renners nog eens vol aan de bak. In het laatste deel van de tweede reeks heuvels stuiteren de renners via de kasseien van de Mariaborrestraat naar de scherprechters van Vlaanderens Mooiste: de Oude Kwaremont en de Paterberg. Na deze steile puist is het nog slechts 13 kilometer tot aan de finish.


Krijgen we net als de laatste jaren een solo overwinning of volgt er weer eens een sprint? Het kan alle kanten op. De favorieten van deze klassieker kunnen in beide scenario’s hun slag slaan.




Laatste 10 winnaars Ronde van Vlaanderen:


2019 Alberto Bettiol

2018 Niki Terpstra

2017 Philippe Gilbert

2016 Peter Sagan

2015 Alexander Kristoff

2014 Fabian Cancellara

2013 Fabian Cancellara

2012 Tom Boonen

2011 Nick Nuyens

2010 Fabian Cancellara


Favorieten


Veel mensen hebben het over de hernieuwde strijd tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Het modder gooien tussen de giganten uit de cross wordt breed uitgemeten in de media in de week na ‘het incident’ bij Gent-Wevelgem. Uiteraard zijn beide klasbakken favoriet om de Ronde van Vlaanderen op hun naam te schrijven, maar er zijn meer kapers op de kust. En, mede door de afgelasting van Parijs-Roubaix, zal er nog meer gepiekt worden om vandaag in Oudenaarde juichend over de streep te komen.


Wout van Aert

De kopman van Jumbo-Visma heeft een ongekend succesvol jaar, dat hebben we al vaak besproken. Na het WK Wielrennen, waarbij hij twee keer zilver pakte (zilver won en goud verloor), nam hij even welverdiende rust. Van Aert wilde nog drie keer knallen: Gent-Wevelgem, de Ronde en Parijs-Roubaix. 


Van de eerste koers weten we hoe het afliep. En de laatste gaat vanwege het coronavirus niet door, dus alles op alles om in 2020 een tweede monument te winnen. Voor Jumbo-Visma is Van Aert de onbetwiste kopman. Mike Teunissen is de schaduwkopman. De geletruidrager van 2019 reed een prima Gent-Wevelgem, waarin hij 18e werd. Ook Grøndahl Jansen, Eenkhoorn, Roosen, Lindeman en Wynants zitten bij de selectie.


Mathieu van der Poel

Vorig jaar maakte Poeleke indruk in de Ronde van Vlaanderen. Hij werd vierde, maar we herinneren allemaal nog zijn imposante achtervolging na zijn val aan de voet van de Oude Kwaremont. Mathieu van der Poel kwam opnieuw vooraan de koers, maar maakte daarna de fout om niet met winnaar Bettiol mee te springen. Van zijn debuut heeft hij geleerd. Twee weken terug voerde hij een indrukwekkend nummertje op in deze regio in de slotrit van de BinckBank Tour.


De zesde plaats in Luik-Bastenaken-Luik, de tweede plaats in de Brabantse Pijl en de negende plaats in Gent-Wevelgem zijn op papier ‘tegenvallend’, maar Luik was een dag na de BinckBank Tour en in Gent leek hij op het eind niet meer te kunnen (of hij lette alleen op zijn grootste rivaal…).


Deceuninck-Quick Step

Namens de Belgische ploeg zijn er vijf favorieten. Julian Alaphilippe maakt zijn debuut in Vlaanderens Mooiste en overal waar hij aan de start verschijnt, kan hij winnen. Vorige week versloeg de Fransman Van der Poel in de Brabantse Pijl. Naast de wereldkampioen zijn ook Stybar, Lampaert, Asgreen (de nummer 2 van 2019) en Senechal kanshebbers om een topklassering te rijden over het heuvelachtige parcours. 


Alberto Bettiol

De winnaar van vorig jaar Alberto Bettiol was vorig jaar een outsider. Dit jaar wordt er wel rekening gehouden met de renner van EF Pro Cycling. Zondag werd hij vierde in Gent-Wevelgem, dus met zijn conditie zit het goed. Een back-to-back-overwinning kan dus ook zomaar. Met onder andere Sebastian Langeveld en Sep Vanmarcke heeft de Amerikaanse ploeg nog twee ijzers in het vuur.


Mads Pedersen

De wereldkampioen in 2019 stapte woensdag in de Scheldeprijs af vanwege een lichte blessure. Waarschijnlijk uit voorzorg. Ik vraag me af of de Deen een blessure heeft. Ik vermoed dat de ploegleiding niet wil zeggen dat hij de Scheldeprijs slechts als trainingsritje zag voor deze Ronde van Vlaanderen. 


Zondag won Mads Pedersen nog Gent-Wevelgem. Hij versloeg na een vermakelijke finale Senechal, Trentin en Bettiol. Met deze prestatie en zijn eerdere tweede plaats in 2018 is hij één van de grote favorieten. Zijn ploeggenoot bij Trek-Segafredo Jasper Stuyven is ook een podiumklant.


De overige kanshebbers dan. Namens CCC geen Greg Van Avermaet aan de start. Wel stuurt het Matteo Trentin als kopman naar Antwerpen. Oliver Naesen (AG2R), Stefan Küng (FDJ), Tim Wellens, John Degenkolb (Lotto Soudal), Soren Kragh Andersen en Tiesj Benoot (Sunweb), Nils Politt (Israel), Michal Kwiatkowski (Ineos), Dylan Teuns en Sonny Colbrelli (Bahrain) en oud-winnaars Alexander Kristoff (UAE) en Niki Terpstra (Total Direct Energie) zijn ook grote namen die de Ronde op hun palmares bij kunnen schrijven.


De start van de Ronde van Vlaanderen is zondagochtend om 9.45. Sporza begint om 9.00 al met de uitzending. Goedemorgen! Een ‘ik-blijf-lekker-op-de-bank-hangen-in-mijn-joggingbroek-dag’.  


Tot slot: een leuk quizje om te doen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ronde van Vlaanderen

Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen Door: Patrick Brok Zeg je Oude Kwaremont, de Paterberg, de Koppenberg en de Kruisberg dan denk je uiter...