maandag 28 september 2020

De Waalse Pijl

De Waalse Pijl

Eigenlijk behoeft de Waalse Pijl geen uitgebreide voorbeschouwing om te weten hoe de winnaar bepaalt zal worden. Het liedje is al jaren hetzelfde: 200 kilometer aan veelbelovend parcours om uiteindelijk in een massasprint te eindigen op de flanken van de Muur van Huy in, hoe kan het ook anders, Huy.



Jarenlang was Alejandro Valverde de alleenheerser op het steilste stuk weg dat Wallonië te beiden heeft. Die hegemonie werd twee jaar geleden doorbroken door Jullian Alaphilippe (de laatste 6 edities kennen hierdoor slechts 2 verschillende winnaars), die qua stijl de perfecte opvolger is van ‘El Imbatido’. Kortgezegd moet de Waalse Pijl eigenlijk gewoon beschouwd worden als het officieuze WK voor puncheurs: wie kan de meeste watts gedurende zo’n 3,5 minuut op de tellers tevoorschijn toveren? Een ding is in ieder geval zeker: er komt een nieuwe ‘wereldkampioen puncheur’, want de titelverdediger heeft besloten even te moeten uitrusten na het behalen van die andere wereldtitel.



Kansen TJV

Jumbo-Visma treedt aan met een tamelijke sterke ploeg. Na zijn WK-deelname liet kopman Dumoulin aanvankelijk nog doorschemeren de Waalse Pijl over te slaan, maar is desondanks toch van de partij. Zijn laatste deelname in de Waalse klassieker stamt uit 2016, waar hij 22e werd. Voor de meest noemenswaardige prestaties van de Limburger in een tocht richting 'de Muur' moeten we echter terug naar 2015. Toen reed Dumoulin, na een derde plaats bij de proloog in Utrecht, richting de eerste plek in het algemeen klassement van de Tour, maar maakte een valpartij plotsklaps een einde aan deze droom. Dumoulin kan rekenen op de hulp van schaduwkopman, kersverse vader en puncheur-in-wording Vingegaard. In de ondersteuning kunnen zij bovendien rekenen op de terugkerende Laurens de Plus die volledig fit zeker mee had kunnen doen om de prijzen. Echter keert de Plus zoals gezegd terug va een slepende blessure die hem bovendien Grio-deelname heeft gekost. Om eerlijk te zijn acht ik de kansen van TJV voor de eindoverwinning nihil. Het zou interessant zijn als de ploeg een van haar kopmannen mee vooruit stuur in een vroege vlucht om zo op twee paarden te kunnen wedden. Echter is in Huy de gezamenlijke aankomst meestal net zo zeker als de dagelijkse zeeuwleeuwenshow in de dierentuin daar, en dan hebben Vingegaard en Dumoulin simpelweg niet het vermogen om de beste te kunnen volgen.

De concurrentie

Zoals gezegd is de grootste uitdager woensdag niet van de partij. Alaphilippe zal zijn moeten toezien hoe zijn opvolger in ieder geval een nieuwe winnaar wordt. Als grootste kanshebbers worden namen als Pogacar, Hirschi, Kwiatkwoski en Ulissi genoemd, waarvan de eerste drie op het WK bewezen prima in orde te zijn, de laatste werd afgelopen jaar derde. Verder gelden als belangrijke outsiders met een goede punch Adam Yates, Wellens en Theuns.

terug naar TJVSupporters

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ronde van Vlaanderen

Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen Door: Patrick Brok Zeg je Oude Kwaremont, de Paterberg, de Koppenberg en de Kruisberg dan denk je uiter...