woensdag 30 september 2020

LUIK - BASTENAKEN - LUIK

 

Leon Houa was de naam van de man die voor het eerst Luik Bastenaken Luik wist te winnen. In 1892 om precies te zijn. De Tour de France was nog niet eens een gedachte toen het Monument uit de Ardennen werd geboen. La Doyenne dat staat voor ouderdomsdeken geeft aan dat de LBL de Grootvader van alle klassiekers is. 

De meeste mensen zijn wel eens met de auto richting Frankrijk of verder gereisd . Via Maastricht kom je dan in Luik uit. Een grauwe vieze stad wat alleen maar ellende uitstraalt. Via de lange weg langs het water volg je de snelweg richting Luxemburg. Als je dan onderweg bent kijk je naar links om in de verte een kruis te zien. Deze staat boven op een onmenselijk steile weg.  Het lijkt alsof de weg parallel uit de snelweg omhoog het grote niets in duikt. Waarschijnlijk zit er op de bijrijders stoel iemand die roept dat het gekkenwerk is om daar met een auto tegenop te rijden. Op dat moment zal je het daar roerend mee eens zijn. Niemand gaat met een auto tegen de La Redoute op. Vanaf Remouchamps zit je op de fiets en als je onder een bruggetje doorrijdt begint aan de rechterzijde de gruwelijke klim. Eerst inderdaad naast de snelweg om vervolgens links af te draaien. Hier beslist dit rottig bergje om nog maar iets steiler te worden. Het geluid van je zware ademhaling wint het van het gebulder van die snelweg.  Kruipend en slingerend beklim en bedwing de de scherprechter uit Lui Bastenaken Luik. 



Al jaren lang sluit LBL de lange rij van voorjaarsklassiekers. Meestal is het deelnemersveld een mooie mix van klassiekerspecialisten en ronderenners. De mannen die Vlaanderen en Roubaix in de benen hebben nemen het dan op tegen de renners die vol in de voorbereiding zitten op  de Giro of de Tour. Dit jaar is het pas het begin. LBL start samen met de Waalse Pijl het voor in het najaar. De Tour de France en het WK zijn achter de rug en het seizoen schiet in 1 streep door. De Giro d,Italia is 2 dagen bezig met in hun veld een aantal LBL specialisten. Andere komen uit de Tour en zijn of nog net super of net opgebrand. Deze editie zal waarschijnlijk nog onvoorspelbaarder zijn dan normaal. Bij de start weten ze dat de weg richting de koekenstad Bastogne redelijk vlakkig is. Een groep zal waarschijnlijk wegrijden en het peloton laat ze gaan. De lange afstand van 257 kilometer zal een slijtage veroorzaken. Als de wind op de koppies gaat staan is het een energievreter. Pas op de weg terug begint het heuveld te regenen. De Ardennen zijn meedogenloos. Vanaf Houfalize zal de martelgang gaan beginnen. Voor de vrienden van de Mountainbike is deze streek erg geliefd of juist bevreesd. De LBL heeft gewoon een erg lang voorspel dat al slopend kan zijn. Pas de laatste 100 kilometers zijn eigenlijk toonaangevend voor een goede Luik Bastenaken Luik. In deze streek worden vaak de toerversies van deze koers gereden. In Stavelot zijn er de Wanne, de Stockeu en de Haute-Levee die voorafgaan aan de Col du Rosier die met zijn 4,4 kilometer de langste van de dag is. Vaak zijn de beklimmingen kort en steil. Ook tekenend voor de Ardennen is dat het wegdek na alle bommen en granaten nog steeds niet is opgelapt. Als een Alberto Tomba ben je bezig om de kuilen te omzeilen. Na deze serie kuitenbijters is er de benenbreker uit Remouchamps. In de achtertuin van Philippe Gilbert is het La Redoute. Het kaf is van het koren gescheiden en als je nu nog in de kop van de wedstrijd zit ben je een klasbak van voormaat. De Cote des Forges fungeert als springplank voor de Valkenrots. Een laatste klim van ruim een kilometer en 11% heerlijk steigerend asfalt. De Roche-aux-Falcons voelt aan alsof je een ongetemde Zwarte hengst uit de Sierra Nevada moet bedwingen. Nog een laatste kans voor de niet sprinters om een genade klap uit te delen. Vorig jaar was het Fuglsang die zijn zege hier veilig stelde. Een afdaling en lang vlak slotstuk maken La Doyenne af. Op de Boulevard d,Avroy is het vaak een enkeling of een klein groepje dat binnenfietst. 


TEAM JUMBO VISMA:

Jonas Vingegaard is een talent die mooie dingen kan gaan doen in de toekomst. Voor vandaag zullen Tom Dumoulin en Primoz Roglic de generaals zijn. Twee mannen die al weken slopen en gesloopt worden. Wanneer is de tank leeg? Dumoulin reed een sterke wegwedstrijd op het WK en zou hier moeten kunnen uitblinken. Roglic is mentaal wel erg uitgedaagd. Het verlies van de Tour op de dramatische wijze zal hem niet in de koude kleren gaan zitten. En uiteraard hebben de Belgen er geen probleem mee om vers gemalen zout in die wonden te strooien. Via de bekende kanalen was het zondag prijsschieten op de Sloveense superheld. Hij had Woutje moeten helpen en hoe kon iemand zo egoïstisch zijn. De LBL is voor Primoz natuurlijk een ideale middelvinger naar de hatende jongens en meisjes. Verder is er Laurens de Plus die de weg terug gevonden lijkt te hebben. Ook een erg groot talent die hopelijk nog wat moois kan laten zien voor de Zwart Gele brigade.


De Concurrentie:


Dat er een verse winnaar komt is zeker. Geen Fuglsang aan de start. Wel is er de wereldkampioen en wellicht de beste puncher van dit moment. Julian Alaphilippe zou best wel eens een regenboog kunnen laten schijnen in Luik. Ook de veelvraat uit de Tour de France Tadej Pogacar is nog niet uitgegeten. Hij is nog wel te porren voor een Luikse Wafel of Bastogne koek. Tiesj Benoot die berenwerk leverde op het Ferrari circuit van Imola. Zou Kwiatkowski eindelijk weer eens voor zichzelf mogen rijden?  Een briljant talent dat als jaren vast zit in een Skynet.  Met hem in de Ineos brigade zal één van de kampioenen uit de laatste decennia staan. Christopher Froome lijkt alle ballen richting La Vuelta te gooien. En dan Where is Woutje Poels De Tour werd een lange lijdensweg voor hem nadat Nice hem fataal werd. Is hij voldoende hersteld voor een huzarenstukje in zijn achtertuin? Voor de rest zijn er veel toppers uit de Tour die deze er aanplakken. Landa, Porte, Kámna, Van Avermaet, Caruso, Schachmann, Herada en meer zijn erop of erover qua vormpeil. Op het moment van schrijven zijn nog niet alle selecties bekend. Zeker zullen er nog meer kleppers aan de start staan. Het parcours zal hoe dan ook geen genade tonen. Hopelijk blijven de corona brandhaarden ver weg al lijkt het een steeds grotere rol te krijgen in de wedstrijden. Vooralsnog wordt het een hete nazomer te beginnen met een heus Ardennen Offensief. De TJV mannen zullen zeker in de frontlinie te verwachten zijn maar het vuur zal aan de schenen gelegd worden. Ze zullen moeten knokken om kans te maken want de concurrentie is moordend.


De WIELERBIZON !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ronde van Vlaanderen

Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen Door: Patrick Brok Zeg je Oude Kwaremont, de Paterberg, de Koppenberg en de Kruisberg dan denk je uiter...