vrijdag 9 oktober 2020

Gent - Wevelgem

 

De maand oktober is aangebroken. Normaal gesproken wordt de aandacht in België nu naar de moddermannen en vrouwen omgezet. Lekker met een biertje en zak warme patatten langs de kant kijken naar topsporters die hun longen uit de borstkasten fietsen. Een hele mooie tak van sport en waar het lijkt een ideale basis is om grote dingen te kunnen doen binnen het wegpeloton. 

Dit jaar ligt het allemaal anders. Het Vlaams voorseizoen is aangekomen. De Brabantse Pijl is een prooi geworden voor de kersverse wereldkampioen. Julian Alaphilippe won met een haartje van Mathieu van de Poel. Het begin van een bedevaart met als eindpunt Oudenaarde.  Gent-Wevelgem zou je kunnen zien als een avonddienst die voorafgaat aan de Hoogmis. Voor de Vlamingen zijn deze wege van heilige aart. Dat het allemaal afgelast dreigde te worden zou een ramp zijn voor de zuiderburen. En toch zal het allemaal waarschijnlijk toch nog gaan gebeuren. Europa houdt zijn hart vast als het gaat om de corona uitbraak. Steeds groter wordende brandhaarden zorgt dat de paniek op loopt. In Nederland is er al met de rode streep korte metten gemaakt met de wielerwedstrijden. In Frankrijk staat Parijs- Roubaix zo wankel als het Bos van Wallers en La Vuelta moet het allemaal nog maar voor elkaar krijgen. De Belgen lijken vooralsnog niet bang te zijn voor afgelasting. Alles voor de Ronde denk ik dan.

Gent-Wevelgem hoort voor de ronde. Vanaf Ieper zullen ze een lange aanloop hebben van zo'n 130 kilometer hebben naar de eerste heuvels. De Scherpenberg, De Vidaigneberg, De Baneberg en De Monteberg.zijn onder andere korte scherpe klimpartijen . Verder zijn er uiteraard de kasseien stroken die niet mogen ontbreken in het Vlaamse land.  Wie Gent-Wevelgem zegt moet ook Kemmelberg zeggen. Een kasseienklim vanuit Kemmel. Binnen 700 meter wordt het alleen maar steiler tot de steile want vlak onder de top bij de uitkijktoren Belvedere. Drie keer tegen deze korte kuitenmartelaar op. Na de laatste keer klauteren is het wel nog 35 kilometer naar de finish in Wevelgem. Het redelijk kleine blok met klimmetjes en kasseistroken maakt deze wedstrijd vaak net niet hard genoeg om verschil te maken. Hoe ze ook hun best doen om het parcours aantrekkelijker te maken, meestal is het een grote groep die hier om de winst vecht. Ook dit jaar hebben de meeste ploegen hun snelle mannen met trein en al opgesteld. 
In het verleden is het bijna altijd die sprint aan het einde. Wel vol met afgematte mannen. De sprinter die hier wint hoort niet bij de koekenbakkers. Als je naar de lijst met winnaars kijkt zie je meestal een wereldtopper . Denk aan voorbeeld Flandrienen Briek Schotte en Rik Van Looy. Grootmeester Anquetil,Hinault en Merckx wonnen hier. Hollandse stampers als Raas,Lubberding, Solleveld en Van Vliet. Ook raspaarden uit het sprinters gilde zoals Cipolini, Boonen, Freire en Tom Steels. En de laatste jaren zie je Peter Sagan, Greg van Avermaet en Alexander Kristoff winnen in Wevelgem. De meest bizarre editie is wel die van 2005. Waar onze Belgische vrienden vaak met vingers wijzen naar onrecht werden ze hier wel erg geholpen. Oud Rabo renner Juan Antonio Flecha was zeker van de winst. Tot dat er een stel auto,s Nico Mattan netjes terug in het wiel brachten van onze Jan Anton Pijl. Lekker uitgerust kon Nico die editie op zijn palmares zetten. 

Team Jumbo-Visma heeft zijn superster in de ploeg. De man die alles kan zal ook deze wedstrijd weer hard aanpakken. Samen met Mathieu van der Poel zal hij de heuvelzone aanpakken om toe te slaan. Verder heb je Mike Teunissen en Pascal Eenkhoorn die hem waarschijnlijk lang kunnen steunen en zelf zelf mee kunnen doen als Woutje zijn dag niet heeft. Want hoe lang kan van Aert het hoge vormpijl volhouden? Amund Grondahl Jansen wil nog wat moois laten zien voor zijn vertrek. Verder zijn Van der Hoorn, Roosen en Wynants opgesteld. Een mooie ploeg waar zeker iets mooi mee te doen is.

De tegenstand zal vurig zijn. Veel ploegen lopen op hun laatste adem en zijn bezig met een eindsprint. Kristoff  zal zijn titel willen verdedigen. Sam Bennett is een stoere Ier met de kracht van de groene trui. Als het te zwaar wordt zullen Stybar,Asgreen of Senechal er vol in duiken. Lotto-Soudal heeft binnenzak sprinter Ewan en Duitse krachtpatser John Degenkolb. Oliver Naesen wil zo graag winnen in Vlaanderen en wil buiten zijn Wheelie titel wel een echte prijs winnen. De sjeiks uit Bahrein hebben Colbrelli, Cavendish en Garcia-Cortina uit te spelen. Trentin voor CCC en Ackerman voor Bora-Hansgrohe. EF heeft waarschijnlijk zonder Donald Duck maar met Bettiol en VanMarcke een paar kleppers mee. Kan Cees Bol door de heuvels heen en wat dacht je van oud wereldkampioen Mads Pedersen? Matthieu van der Poel zal zijn misstap in de Brabandse Pijl goed willen maken Voor Ineos is het Kwiatkovski voor de prijzen. Zoals je leest zal TeamJumboVisma het niet cadeau krijgen. Aan de andere kant zullen ze ook niets uit delen. Het zal sowieso een heerlijke herfstdag worden in Vlaanderen. 


Geniet er van.

De Wielerbizon 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ronde van Vlaanderen

Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen Door: Patrick Brok Zeg je Oude Kwaremont, de Paterberg, de Koppenberg en de Kruisberg dan denk je uiter...