zaterdag 8 augustus 2020

Gran Piemonte

Door: Bram Ruber

Race: Gran Piemonte

Woensdag 12 augustus staat de vierde Italiaanse koers sinds de hervatting van het wielerseizoen op het programma: de 104e editie van de Gran Piemonte. De klassieker geldt in tegenstelling tot Milaan-Torino, dit jaar wel gewoon als voorbereiding op de Ronde van Lombardije, die op 15 augustus verreden zal worden. De organisatie ziet de race als toonbeeld van traditionele wielersport, waardoor het erg belangrijk voor hen was deze race ook dit jaar 'gewoon' te kunnen organiseren. Tevens is de 114 jaar oude wedstrjjd al lange tijd één grote reclamespot voor de prachtige Noord-Italiaanse regio’s in Piemonte. Dit jaar zal het ‘Langhe’ gebied aangedaan worden, bekend van haar rode wijnen.

Parcours

Een ieder die een blik werpt op recente winnaars van de Gran Piemonte zal echter al snel concluderen dat die voorliefde voor traditie, niet per se geuit wordt in het samen stellen van het parcours. Klimgeiten als Bernal, Aru en Uran wisselen het palmares af met rappe mannen als Correlli en Nizzolo. Dit jaar heeft de organisatie besloten de steile slotklim naar Opera, waar Bernal vorig jaar wist zegen te vieren, te schrappen. Hierdoor neemt het parcours een iets heuvelachtiger profiel aan, waardoor deze editie meer te bieden heeft aan de puncheurs van het peleton. Het parcours is bovendien relatief kort, met 187 kilometer aan telkens op-en-neer gaand terrein, waarvan de laatste 88 kilometer in lokale rondes rondom de wijngaarden van Alba voltooid worden. De laatste kilometer kent een aankomst heuvelop richting Barolo met een stijgingspercentage van maximaal 9%.


TJV

De mannen van Jumbo-Visma zullen in de startplaats Santo Stefano Belbo  aantreden met een in bloed vorm verkerende George Bennet als kopman. De Nieuw-Zeelander keert terug uit de Tour de l'ain waar hij samen met zijn ploeggenoten de koers domineerde. Hij zal worden bijgestaan door de Deen Jonas Vingegaard - net met een degelijke 8e plaats teruggekeerd uit Polen -, de Australiër Chris Harper, Antwan Tolhoek, Lennard Hofstede, Koen Bouwman en de ervaren Duitse wegkapitein Paul Martens. Het zal voor TJV en Bennet vermoedelijk vooral gaan om het alvast warmdraaien voor de ronde van Lombardije. Toch is het interessant om eens te kijken of Bennett, meestal vooral excellerend in meerdaagsekoersen, ook iemand is die een goed resultaat kan behalen in een klassieker.

Concurrentie

Als grootste kanshebbers om de zege in Barolo te pakken gelden grofweg dezelfde namen als in de andere Italiaanse klassiekers dit jaar. Fabio Aru en Mathieu van der Poel hebben al wat hete Italiaanse koersdagen achter de rug, en met name de laatsgenoemde geldt gezien dit parcours als een van de topfavorieten voor de overwinning, gezien de laatste klim doet denken aan een soort van Caubergje. Bovendien zal de Nederlander, nadat hij toch wel wat lichte kritiek heeft gekregen voor zijn optredens tot nu toe, getergd zijn om nog eenmaal voor ‘Il Lombardia’ de benen te laten spreken. Daarbij komen nog namen als Jakob Fuglsang, die in Polen zijn benen heeft getest, en Andrea Bagolio die in Tour de l’ain bewees in vorm te zijn door in de eerste etappe Roglic in de sprint te verslaan. 

1 opmerking:

  1. Wat ik niet snap, waarom bubbels en dan Bennett uit de tour bubbel halen ?

    BeantwoordenVerwijderen

Ronde van Vlaanderen

Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen Door: Patrick Brok Zeg je Oude Kwaremont, de Paterberg, de Koppenberg en de Kruisberg dan denk je uiter...