vrijdag 7 augustus 2020

Critérium du Dauphiné !

 

Al sinds dat ik wielrennen kijk weet ik dat de gele tour koorts niet bij het Grand Depart begint maar ver daarvoor. Nadat de ronde van Italië was afgewerkt gaan alle ogen richting Frankrijk. Vroeger was er dan de Midi Libre waar de eerste symptomen ontstonden. Daarna was er de ronde van Zwitserland aan de ene kant en de Dauphiné Liberé aan de andere. De topfavorieten in alle disciplines verdeelden hun aandacht over beide rondes. Helaas heeft Zwitserland dit jaar geen ronde, alhoewel de virtuele ronde van Zwitserland is al wel geweest. Daar wilde ik het verder liever niet over hebben! Als deze ronde geweest waren had je al wel een idee wie er goed waren voor de Grand Boucle.  Om de koorts nog wat hoger te laten stijgen zijn er meestal kort voor de start nog de nationaal kampioenschappen. Net voor de tour start veranderen vele lands truien van schouder. Vorig jaar was dit kampioenschap in mijn eigen woonplaats. Dit jaar is ook dit weer totaal anders. De Dauphiné is nu geen uitloper van de Giro maar meer een ultieme test voor alle ploegen om hun vlaggenschepen een goed op de proef te stellen. 

Vanaf woensdag 12 augustus zal er worden gestart in Clermont Ferrand om dan op zondag te eindigen in Megevé. Zoals je merkt is de lengte van de etappekoers aanzienlijk ingekort. Waar we normaal een dikke week genieten zijn het er dit jaar vijf. Maar maak je borst eens goed nat want het wordt smullen geblazen. In de eerste etappe waar de finishstreep is getrokken in een stadje met de geweldige naam. Saint Christo en Jarez zal er vooral veel kort klimwerk zijn. Veel 4de categorie om de pokedot tricot te vullen. Ëén bergje heeft de naam Monteé Andrei Kivilev gekregen. Vernoemt naar de man die op tragische wijze overleed na een zware val in Parijs-Nice. Vaak wordt er nog gezegd dat Kivilev door zijn tragedie duizenden levens heeft gered. Na zijn dood werd het namelijk verplicht om een helm te dragen op de wielrenfiets. Ook deze week zien we helaas weer hoe belangrijk het is om je hoofd te beschermen. De tweede etappe gaat gelijk de kleppers uit hun kot jagen. De Col de Porte geeft geen schaduwen om in te schuilen en geeft alle hens aan dek. De visitekaartjes zullen al dik gedrukt klaar liggen boven op dit monster dat onstuimig en ontoerekeningsvatbaar genoemd mag worden. De derde etappe zal de tweeduizend meter aantikken. De Col de La Madeleine wacht op ze net zoals de Tour hem zal aanbieden. Via de lange afdaling zal er boven op Saint-Martin de Belleville worden gefinisht. Heerlijk om harte zomer deze uitdagingen aan te gaan. Maar er is meer!! De vierde etappe bied Eén van de derde, twee van de tweede, drie van de eerste en één van de Hors categorie beklimmingen. Onderweg passeren ze Alberville waar Nederlanders niet altijd goed presteren. 4 medailles waarvan die ene gouden ook nog beslist om belg te worden. Hoe dan?  Bartje Veltkamp was toen wel de enige Nederlander die dapper weerstand bood tegen de Noorse overheersers. Onder leiding van Johann Olav Koss. Maar we dwalen af. Een gruwelijke dag in het zadel waar de billen bloot zullen gaan en drie weken voor de tour gaat beginnen wil je de fundering klaar hebben. Dan is er nog een vijfde rit waar het zeker niet minder gaat worden. De Col de Romme met zijn HC en de Col de Colombiere van de eerste zijn alleen maar beenwarmers voor nog vijf klimmen naar de eindstreep. De organisatie neemt de term kort maar krachtig wel erg serieus in deze editie van de Dauphiné. Als jij nou een renner bent met een groot postuur en dat je vooral op een vlakke weg met beestachtige snelheden naar een streep kan razen dan heb je hier helemaal niets te zoeken. De startlijst is ook bezaaid met kleine mannetjes die heel lang en hard een berg kunnen beklimmen. En dan tussen al die klimgeiten zie ik één gorilla. Andre Greipel gaat toch hardheid opbouwen denk ik. Want anders is het wel erg sneu voor hem.


Zoals gezegd trekken alle ploegen zwaargewapend ten strijde. Hier zal je INEOS zien met hun drie koningen. ( Bernal, Froome, Thomas) Bahrein heeft hun badboy Landa als kopman. Movistar komt met hun top die nog geen deuk in een pakkie boter fietst. ( Valverde,Soler, Mas) Miguel Ängel Lopzez gaat voor Astana ondersteunt worden door een ziek sterkte ploeg. Bij Bora lijken de namen steeds langer te worden ,net als de erelijst. Zij zullen goed zijn al is het vooral superster Sagan die het nog niet helemaal heeft. Multiculti ploeg CCC heeft een soort eurovisiesong ploeg. Let op deze vier voor dagsuccessen ( Masnada, DeLaParte,Pauwels en Hirt) Voor Deceuninck is er altijd wel wat te halen. Zelf ben ik benieuwd naar de ontwikkeling van James Knox. Maar uiteraard is er meer. ( Asgreen, Alaphilippe, Cavagna) En dan zijn er nog zoveel. (Pinot, Gaudou, Barguil, Porte, Pozzovivo, Adam Yates, Haig, Dan Martin, Higuita, Guillaume Martin, ) Stuk voor stuk kleppers die kunnen klapperen. En dan hebben we nog Pogacar die zo groot dreigt te worden. We hebben Rigoberto Uran waar je nooit weet of hij goed is. en er is nog Romain Bardet die of via zijn nieuwe ploeg Sunweb een opleving moet krijgen of lijkt uit te gaan als een nacht kaars. Voor wie dit kunstje lijkt gewerkt te hebben is de Nairoman. Quintana liet Movistar achter in mineur om zichzelf helemaal terug te vinden bij Arkea. Nu vraag je,j natuurlijk af "What about us"?Team Jumbo Visma zal met de Grand Cru van de ploeg starten. Voor de wijnliefhebbers betekent dat een topavond. Twee kapiteinen zullen de boel regelen. Tony Martin op lage grond en Robert Gesink als we de lucht in fietsen. Dan zijn er alleskunner Wout Van Aert en toptalent Sepp Kuss die de kar zullen trekken door alle gebergtes heen. Daarna hebben ze de drie giganten die het in volle finale zouden moeten doen voor de club. Hoe dit wordt ingevuld ben ik razend benieuwd naar. Hoe is de hiërarchie? Roglic is de ster van de ploeg geweest in de laatste jaren, Kruijswijk is voor mij een voorbeeld van een wielrenner zoals ik hem graag zie. Dumoulin komt over van Sunweb waar hij al zijn glorie heeft behaald. Bij Sunweb raakte hij zwaar geblesseerd. En bij Jumbo-Visma heeft hij nog geen meter wedstrijd gefietst tot aan de Tour de L,ain. Zelf kan ik niet wachten hoe dit zich gaat ontplooien. Dat de Criterium Dauphiné over de kook gaat is geen moeilijke voorspelling,wie er gaat winnen is een ander verhaal. En ik ga er ook niet eens aan beginnen. Alhoewel, ALLE BALLEN OP STEVEN !


Zet je bordje klaar, vul je glas maar vol. Dit wordt een sterrenmaaltijd.


BEAUCOUP DE PLAISIR !


De Wielerbizon  

Terug naar TJVsupporters

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ronde van Vlaanderen

Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen Door: Patrick Brok Zeg je Oude Kwaremont, de Paterberg, de Koppenberg en de Kruisberg dan denk je uiter...