vrijdag 7 augustus 2020

Milaan - San Remo


Meestal is Milaan - San Remo de koers waar je het langst naar uit kijkt. Het is de koers die het klassiekers seizoen op gang schiet. Vaak is het rond het begin van de lente dat deze wedstrijd wordt afgewerkt. De Primavera is een wedstrijd op zich. Vanuit Milaan wordt er richting de kust gereden en vanaf daar volgen ze de lange schitterende wegen langs de Italiaanse Riviera. Telkens met de Middellandse aan hun zijde vliegen ze richten de luxe badplaats. Nooit is deze koers hetzelfde. De ene keer is er die heerlijke lentebries terwijl de andere keer de ijspegels uit de baarden moeten worden geplukt. De afstand van bijna driehonderd kilometer is al de eerste en wellicht zwaarste obstakel die de renners moeten verteren. Voor de meeste mannen gaat het lampie na de tweehonderd kilometer wel uit. Het zijn vooral de snellere mannen met een grote inhoud die hier overwinnen. 

Dit jaar is alles zo anders. We starten in Milaan en eindigen in San Remo. Dat is dus lekker vertrouwd. Toch is er veel veranderd. Natuurlijk zal de Primavera eerder de Estate heten. In hartje zomer gaan we genieten van de grote lentekoers. Met ruim 30 graden zal de hitte een rol gaan spelen. Ben je normaal lekker in je element bij zo,n 20 graden zal je nu zwaar in de problemen kunnen komen. De allergrootste en voor mij meest teleurstellende verandering is die van het parcours. Ze zullen de Ligurische kust linkst laten liggen, of eigenlijk juist niet aan hun linker kant hebben liggen. De provincie Savona heeft massaal de wedstrijd verboden en wenst geen renner te verwelkomen. Dit houdt dus in dat de Turchino, De Capo Mele, Capo Nerva en de Capo Berta zullen ontbreken. De renners zullen bij aankomst aan de kust bijna direct de Cipressa op knallen. Daarna zal de Poggio de laatste hobbel zijn. En natuurlijk zal er een toffe strijd ontvlammen. Renners willen grote prijzen rijden en alles uit dit jaar zien te persen. De sponsoren zetten de ploegen onder druk waardoor er een soort stress gaat ontstaan om te moeten presteren. Gaat het parcours uitdagend genoeg zijn voor de klassieke krachtbundels. Zal een Alaphilippe zijn huzaren stukje kunnen herhalen? Duikt Nibali vanaf de Poggio richting de winst op de Via Roma? Of zal er op die zelfde weg een koninklijke sprint ontstaan? Veel van de teams hebben hun topsprinters opgesteld. Ze zullen gaan gokken op de overleving skills van de snelle mannen. Sterke mannen als Lutsenko, Kwiatkovski, Van der Poel of Gilbert zullen de twee klimmen gaan gebruiken om de sprint te voorkomen. Het zal moeilijk gaan worden om de wedstrijd zo hard te maken dat de treinen ontsporen. Voor mij voelt het een beetje als een veredelde Giro D,Italia etappe die eer brengt aan de Primavera. Aan die andere kant beseffen we allemaal dat alle organisatoren roeien met de riemen die ze hebben. Ongetwijfeld gaan we zaterdag fietsen van hoog niveau meemaken en zal deze editie geschiedenis gaan schrijven. Nieuwe beelden zullen ons netvlies verblijden en voor even de lange kuststroken doen vergeten. Een echte kampioen zal de handen heffen op die lange boulevard in San Remo. Waarschijnlijk zal het een lopend vuurtje worden die in de laatste dertig kilometer zal ontbranden tot een vuurzee. Voor Jumbo-Visma is het een bizarre week geweest vol contrast. Vorige zaterdag was het Wout Van Aert die de ploegleiders deed ontploffen van blijdschap terwijl in de ronde van Polen het scenario niet zwarter kon zijn. Waar Dylan Groenewegen compleet de fout in ging door in volle eindspurt Fabio Jakobsen de hekken in te werken. Deze actie is uiteraard erg spijtig en oliedom. Toch is de bak stront die over Groenewegen en Jumbo-Visma wordt gekieperd wel erg vuil en grof. Dat zelfs mensen als Patrick Lefevre kreten als moordaanslag en poging tot doodstraf gaan roepen dan ben je echt een empathisch onbenul.

Groenewegen is echt wel de fout in gegaan maar dacht je nou niet dat hij compleet kapot is van deze uitkomst? Laten we hopen dat Fabio goed hersteld en dat de toekomst weer mooie duels op sportief hogeschool niveau gaat brengen Ik kan mij voorstellen dat de ploeg aangedaan is en hoop dat ze zich voldoende kunnen focussen op deze mooie wedstrijd. Wout van Aert zal hier worden uitgespeeld als puncher die van die groep best de snelste kan zijn. Toch geldt ook voor hem dat de sprinters weg of uitgeput moeten worden. Van de ploeg verwacht ik weinig in de finale waar eventueel Amund Grondahl Jansen nog het langste steun kan bieden. Als voorspelling denk ik dat er een grote groep naar de meet komt waar de powersprinters het gaan beslissen. Mijn voorspelling is ARANBURU !

MOLTO DIVERTENTE !

De Wielerbizon

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ronde van Vlaanderen

Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen Door: Patrick Brok Zeg je Oude Kwaremont, de Paterberg, de Koppenberg en de Kruisberg dan denk je uiter...