woensdag 5 augustus 2020

Tour de L'Ain


3 dagen lang duurt de Tour de L,Ain. Door het Jura gebergte zal er een vlakke etappe, een etappe door het midden gebergte en een heuse koninginnenrit zijn. Op de slotdag zal normaal gesproken alles compleet ontploffen. Deze wedstrijd is sinds 1989 onderdeel van de wielerkalender. Altijd in het Jura gebergte dat Frankrijk en Zwitserland van elkaar scheidt. Meestal is er die grote reus waar de beslissing vaak op valt. De Grand Colombier is een echt monster die niets hoeft onder te doen voor zijn grote Alpen broeders en zusters. Het is een onstuimige klim die een gemiddelde van 7,1% heeft, puur omdat er vlakke stukken inzitten. Onderweg worden er pieken van tussen de 10% en max 14,7% beklommen. De eerste etappe zal relatief vlak zijn. Door de nodige klimmetjes in het begin zijn er toch 1789 hoogtemeters te overbruggen. Puur omdat ik een fan ben hoop ik dat de Gorilla Andre Greipel hier kan winnen. Aan de andere kant zal het parcours best wat te pittig kunnen zijn. De tweede etappe is een echt midden gebergte gevecht. Bergen van 2de categorie volgen elkaar op en ook de finish ligt op een power climb. Ik ben benieuwd of de groten hier al los gaan. De 3de dag zal niets meer of minder dan een grote test worden. Het is een simulatie van de 15de etappe van de aankomende Tour De France. 

                 


In de eerste weken na de hervatting van het seizoen zijn er al direct dingen duidelijk geworden. Sommige renners zijn op de afspraak en andere zijn het spoor totaal bijster. Evenepoel, Bernal, Pogacar, Landa en Fuglsang hebben al wat moois laten zien. Aan de andere kant zie je dat Bardet, Valverde, Alaphilippe en Froome in zwaar weer verkeren. Voor hen is het juist vanwege dit korte zware blitz seizoen een uitdaging om de vorm te vinden. Uiteraard zijn dit aannames van momenten maar wel de strohalm waar we ons nu aan kunnen vastklemmen. In de Tour D,Ain zal nog veel meer bekend worden. Dit jaar is het deelnemersveld bizar sterk te noemen. Om een aantal namen te noemen. Bernal, Froome, Quintana, Mollema, Porte, Aru en toptlent Joao Almeida. Deze laatste is echt een geweldig talent die alleen in een ploeg zit met ene Remco Evenepoel. Normaal gesproken is deze wedstrijd voor de Franse top of juist een beetje de mannen die normaal hun ballen eraf draaien voor de kopman. Aankomend TJVer Sam Oomen en de afscheidnemende Bert-Jan Lindeman hebben deze koers ooit gewonnen. Dit jaar is alles ook hier totaal anders. Zeker vanwege de corona maar vooral omdat die laatste etappe voor de helft uit Tour De France kilometers bestaat wordt het een strijd tussen de grote ronde renners.

Team Jumbo Visma is ook van de partij. Vanuit het trainingskamp in Tignes hadden ze al Wout van Aert vooruit gestuurd om een huzarenstukje op te voeren in Toscane. Nu zal het team met hun koningsvloot neerstrijken in de Jura. De Nederlandse wielerwereld moet wel gespannen zijn voor deze korte etappe wedstrijd. Sluit je ogen en luister na de namen die gaan fietsen voor TJV.
   

George Bennet - Tony Martin - Robert Gesink- Steven Kruijswijk- Tom Dumoulin- Primoz RoglicOp papier klinkt dit als de natte droom van elke ploegleider. In de praktijk ben ik zo benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen. Wordt het een soort Movistar 2019  of zal dit een voorbode worden voor een gigantisch succes verhaal? Als wielerfan snap ik dat je zaterdags naar Milaan-San Remo gaat kijken. Waarschijnlijk ga je zondag richting het zwembad of het strand. Toch denk ik dat je de datum 9 augustus dik aan moet strepen in de agenda. Op deze dag zal Team Jumbo Visma voor het eerst op oorlogsterkte de strijd aangaan met de andere superteams. Zeker is dat het er dit weekend heet aan toe gaat in de wielrennerij.  

Geniet van de Slag bij de Grand Colombier.

WIELERBIZON 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ronde van Vlaanderen

Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen Door: Patrick Brok Zeg je Oude Kwaremont, de Paterberg, de Koppenberg en de Kruisberg dan denk je uiter...