zaterdag 1 augustus 2020

Czech Tour


Voorbeschouwingen op een grote ronde of een klassieker zijn bij voorbaat al geweldig. Het is een bekend parcours en vaak gevuld met grote namen. Ook kan je de zinnen aan elkaar rijgen over memorabele historische feiten. Nu start Team Jumbo Visma in de ronde van Tsjechië. En eerlijk is eerlijk, het zweet breekt dan toch wel een beetje uit. Zeker volg ik tussen januari en november bizar veel fietswedstrijden maar er zijn jaren dat ik de ronde van Tsjechië niet heb mee gekregen. Waar het oosten van Europa steeds meer een hoofdrol opeist binnen het peloton vallen de Tsjechen daar toch wel wat buiten. Bij de Tsjechische sport denk ik vooral aan ijshockey en schansspringen. Of aan de gouden voetbaljaren met Pavel Nedved, Tomas Rosicky en Jan Koller. Ook herinner ik met Ivan Lendl die vele titels won maar uiteindelijk vaak wordt getoond met de onderhandse opslag van Michael Chang.

Maar aangezien dit geen VVV spot is voor het land Tsjechië probeer ik me te focussen op het wielrennen.
Zoals we weten zijn er al jaren renners actie uit Rusland en Kazachstan. Ook ploegen uit die landen zorgen voor grote successen.  Verder heeft Slowakije met Peter Sagan wellicht een van de grootste renners van de laatste jaren grootgebracht. En dan is er de grote opmars van Sloveense renners. Team Jumbo Visma heeft daar de grootste van in hun stal. Naast Roglic heb je Pogacar, Polanc, Mezgec en Mohoric om er maar een paar te noemen. Toch wil ik Tsjechië tonen. In mijn hoofd heb ik  Jan Barta en Jan Hirt. Of we hadden Leopold König die als groot talent bekend stond. Twee keer won hij deze ronde en hij was zo goed dat zelfs het grote SKY hem inlijfde. Zijn laatste ploeg was BORA-Hansgrohe waar het lijkt dat zijn carrière als een nachtkaars is uitgedoofd. Het grootste Tsjechische talent van de laatste jaren zal toch wel Roman Kreuziger moeten zijn. Bij de jeugd werden hem grote bergen voorspelt. Jarenlang reed hij bij de groene mannen van Liquigas waarna hij via Astana en Tinkoff zich vooral ontwikkelde als wegkapitein met mooie uitschieters naar dagsucces. Nu rijdt hij voor de  Afrikaanse formatie van NTT Pro Cycling in zijn nadagen als wielrenner.

Bij Tsjechisch fietsen denk ik dat we vooral de modder in moeten duiken, Zdenek Stybar is al jaren een vaste waarde in de Wolfpack van Patrick Levervre. Daar pakt hij als onderdeel van de meest dominante prijzenploeg hele toffe overwinningen. Denk aan de Strade Bianche en de omloop Het Nieuwsblad als mooie uitschieters. In het veld was hij tot drie keer toe de beste van de wereld. Zijn  eerste regenboogtrui mocht hij aantrekken in zijn eigen Tabor. Is Zdenek dan het beste wat Tsjechië te bieden heeft? Dat hij een kans op die titel heeft is zeker maar dan mag er zeker een grote shoutout gaan naar Radomir Simunek. De wereldkampioen van 1991 in Gieten zal toch wel een diepe geul in de modder hebben geslepen waar Stybar zijn banden in heeft mogen plaatsen. De veel te vroeg overleden Simunek was een groot amateur in de tijden van het Ijzeren gordijn. Daarna heeft hij nog even de degens mogen kruizen met de grote Belgische en Nederlandse modderkoningen. In Gieten bleef hij Adri Van Der Poel voor en wist de Nederlandse veldrit fans in mineur achter te laten. Zo zie je maar dat ook Tsjechië mooie sporters heeft opgeleverd.

De Ronde van dit jaar zal 4 etappes lang zijn. De eerste etappe is een ploegen tijdrit over een biljartlaken met een lengte van 18.1 km . Daarna zijn er 3 etappes die per dag iets ingewikkelder lijken worden. De ronde zal in etappe twee en drie een prooi kunnen zijn voor de sprinters die over de nodige inhoud beschikken. Etappe vier is een kleine LBL.  Klimmetjes van ongeveer 4 tot 6 km lang met gemiddelde percentages die niet boven de 7% komen.  Wat we nu weten is dat er een aantal sterke Pro Tour ploegen meedoen. Michelton-Scott, Bora-Hansgrohe, Israel-Cycling-Academy, Sunweb, NTT Pro Cycling, Bahrein-Mc Laren en ons eigen Team Jumbo Visma zullen meestrijden. Verder zullen voor Nederlands glorie ook SEG Racing en Metec aan de start staan. Niet toevallig de ploegen van TJV,s nieuwste aanwinst David Dekker. Helaas hebben nog maar weinig teams hun startlijst ingevuld. 
Als Dekker meedoet zie ik hem absoluut mooie dingen doen.