donderdag 30 juli 2020

Ronde van Polen

Door: Bram Ruber

Wedstrijd: Ronde van Polen

Op woensdag 5 augustus begint het WorldTour-peloton in Zuid-Polen aan zijn eerste meerdaagse wedstrijd sinds de hervatting van het wielerseizoen. De 77e editie van de Tour de Pologne kent dit jaar omwille van de overvolle wielerkalender slechts vijf etappes in plaats van de gebruikelijke zeven. In een totaal van 891 kilometer slingeren de renners door de heuvelachtige gebieden in Silezië, met kansen voor sprinters, klimmers en punchers. Tevens zal er veel aandacht worden geschonken aan het herdenken van Bjorg Lambrecht. De talentvolle Belgische wielrenner, wiens overlijden tijdens de laatste editie van de Ronde van Polen de wielerwereld schokte. De organisatie maakte onlangs bekend het rugnummer dat Bjorg verleden jaar droeg - 143 - niet meer te zullen gebruiken. Tevens zal er aan de start van de eerste etappe op 5 augustus (precies een jaar na dato van Lambrechts overlijden) een minuut stilte plaatsvinden en zal het nieuwe jongerenklassement (voor renners onder de 23 jaar) de naam van de Belgische renner dragen.  

Route

De eerste etappe start vanuit het Slaski stadium in Chorzów en brengt de renners in 196 kilometer naar Katowice, een voormalige industriële- en kolenmijn-stad. Op het plaatselijke circuit van 16 kilometer zullen hoogstwaarschijnlijk de sprinters als eerste een gooi mogen doen naar de gele leiderstrui.

Ook de tweede etappe van de ronde lijkt een kans te bieden aan de Dylan Groenewegens van deze wereld. De 151 kilometer die de renners van de voormalige vestingstad Opole tot aan Zabrze afleggen zijn glooiend, met onderweg een aantal heuveltjes die wellicht voor wat spanning rondom de etappeoverwinning kunnen zorgen. De finish kent een ligt vals plat, waarvan het de vraag is of deze stijgingspercentages voldoende zullen zijn om een massasprint te voorkomen.

De derde etappe zal voor de meeste wielerliefhebbers de eerste echte dag zijn om eens goed het zitvlak naar het puntje van de zetel te verplaatsen. De 203 kilometer die het peloton van Wadowice naar Bielsko-Biala afleggen zijn heuvel tot bergachtig. Bovendien kent het slot een finish heuvelop. Het is zeer waarschijnlijk dat hier de eerste tikken in het algemeen klassement uitgedeeld gaan worden.

Etappe vier geldt als de koninginnenrit van de Tour de Pologne. De renners cirkelen in 153 kilometer door de prachtige natuur rondom de regio Bukovina. Dit bergachtige gebied in het zuidelijkste puntje van Polen is de laatste jaren een vaste waarde geworden in de ronde, enerzijds vanwege de prachtige fietsomgeving en anderzijds vanwege haar verschrikkende hellingen. Bergen als de Sciana HARNAS (stukken tot 17,7%) en de Sciana BUKOVINA (stukken tot 22%) zullen tot de topuitdaging van de dag horen, met als sluitstuk een bergtop finish op bijna 1000 meter hoogte.


Op zondag 9 augustus zal de ronde eindigen met een 188 kilometer lange rit van Zakopane naar Krakow. De rit kent enkele heuvels in de eerste helft van de etappe, welke echter vermoedelijk niet voldoende zullen zijn om de strijd om het klassement nog spannend te maken. De etappe eindigt met 60 vlakke kilometers in een lokaal circuit in Krakow, waar de overgebleven sprinters waarschijnlijk zullen strijden om de dagwinst.