zaterdag 26 september 2020

BinckBank Tour

Door: Patrick Brok

Voorbeschouwing BinckBank Tour

Wie o wie volgt Laurens de Plus op als winnaar van de BinckBank Tour? Niet in ieder huishouden zal deze vraag gesteld worden. Zelfs niet in de huiskamers van wielerliefhebbers. De wielerkalender is zó vol dat je amper kunt bijkomen van de vorige koers. Maar goed, waar hebben we het over: het is een feest om zoveel wielrennen te zien. 

De BinckBank Tour staat voor de deur en start dinsdag 29 september, twee dagen na het wereldkampioenschap in Imola. Door de coronapandemie een maand later dan gepland. Ook de startplaats van de wielerronde van Nederland en België is verplaatst. Geen Dokkum, maar Blankenberge. De koers van de Lage Landen kent daarnaast geen zeven, maar vijf etappes. Een uitgeklede koers en veel veranderingen. Maar, wat nog altijd fier overeind staat is de immer spectaculaire ontknoping op de Muur van Geraardsbergen.

Het deelnemersveld is minder imposant als andere jaren, maar wat wil je ook. Alle renners die hun pijlen hebben gericht op de klimklassiekers La Fleche Wallonne (30 september) en Luik-Bastenaken-Luik (4 oktober) zijn er sowieso niet bij. Maar ook de Giro d’Italia staat voor de deur. Op de slotdag van de voormalige Eneco Tour barst juist de strijd om de roze trui los in Italië. 

Parcours

Over de deelnemers en kanshebbers hebben we het zo, eerst nemen we een blik op het parcours. 

29/09 – Etappe 1: Blankenberge – Ardooie (132,1 km)

30/09 – Etappe 2: Vlissingen (individuele tijdrit) (11 km)

01/10 – Etappe 3: Philippine – Aalter (165,7 km)

02/10 – Etappe 4: Riemst – Sittard-Geleen (195,4 km)

03/10 – Etappe 5: Ottignies-Louvain-la-Neuve – Geraardsbergen (185 km)

Etappe 1

De openingsrit gaat over vlakke wegen in West-Vlaanderen. Een uitgelezen kans voor de sprinters. Vanuit badplaats Blankenberge trekt het peloton naar Ardooie. Hier maken we weer kennis met de Super Checkpoints en de Gouden Kilometer, waar traditioneel de strijd om de seconden én de nevenklassementen plaatsvindt. In en om het West-Vlaamse Ardooie rijden de renners driemaal een plaatselijke ronde. Aan het eind van de openingsetappe volgt de massasprint. Wie kroont zich tot eerste leider van de ingekorte ronde?

Etappe 2

Op dag twee staat in Vlissingen de individuele tijdrit op het programma. Slechts 11 kilometer lang, helemaal vlak, maar wel met een aantal haakse bochten. Vorig jaar pakte wereldkampioen tijdrijden Filippo Ganna de zege vóór Jumbo-Visma-aankoop Edoardo Affini en onze eigen Jos van Emden. Zij zijn er in 2020 niet bij. De wind kan een rol spelen, zo langs de Boulevard en in de Duinen van Vlissingen. 

Etappe 3

Op de derde dag is de start opnieuw in Zeeland. Vanuit Philippine blijven de renners even over de vlakke wegen van Zeeuws-Vlaanderen knallen. Via de Sluiskiltunnel wordt vervolgens opnieuw België bereikt. De route slingert zich ten noorden van Gent op weg naar finishplaats Aalter. Hier zijn drie lokale rondes en evenals vorig jaar zal een massasprint onvermijdelijk zijn. In 2019 werd Dylan Groenewegen nipt verslagen door Sam Bennett. Beide sprinters zijn er dit jaar niet bij. 

Etappe 4

Op vrijdag 2 oktober trekt het peloton grotendeels door Limburg. Na de start in het Belgische Riemst passeren de renners vele korte hellingen, waaronder de Bemelerberg, Sibbergrubbe, Kleverberg én de Cauberg. Alle riemen vast op de tweede passage van de Cauberg in Valkenburg, want daar is vandaag de Gouden Kilometer. Een bonificatiesprint waarbij driemaal drie, twee en één seconde klaarligt. De finish ligt aan het Tom Dumoulin Bike Park in Sittard-Geleen. 

Volgt daar een sprint? Is er een ontsnapping van een kleine groep vluchters? Of gaan de favorieten voor de eindzege elkaar het leven alvast zuur maken.

Etappe 5

Op de slotdag wordt de BinckBank Tour traditioneel beslist in wielerstad bij uitstek Geraardsbergen. De aanloop vanuit Ottignies-Louvain-la-Neuve is licht glooiend, maar de renners en de wielerliefhebbers kijken vooral verlekkerd naar de vier pittige omlopen in en om de finishplaats. Op de Denderoordstraat, de Bosberg en op de Muur van Geraardsbergen kunnen de renners koers maken. Wie is de sterkste klimmer? Wie verteert de kasseien het beste? 

De laatste jaren wisten hier Oliver Naesen, Michael Matthews en Jasper Stuyven juichend over de streep te komen, maar ging de eindwinst naar respectievelijk Laurens de Plus, Matej Mohoric en Tom Dumoulin.

Deelnemers

In de editie van 2019 waren de Belgen oppermachtig. Jumbo-Visma-renner De Plus stond op de hoogste trede van het podium en werd daarbij vergezeld door Naesen en Tim Wellens. Mike Teunissen was op de zesde plaats de beste Nederlander.

Voor Jumbo-Visma is hij ook de absolute kopman. Een fitte Teunissen kan hier zomaar strijden om de eindzege. Maar Jumbo-Visma heeft meerdere troeven op het klassieke parcours. Ook Pascal Eenkhoorn, Taco van der Hoorn, Timo Roosen, Bert-Jan Lindeman, Amund Grøndahl Jansen en Maarten Wynants rijden de wielerronde. 

Omdat de Nederlandse ploeg geen absolute favoriet aan het vertrek heeft, zullen niet alle ogen gericht zijn op ze. En dat kan een voordeel zijn voor de ploeg. Want waar twee honden vechten om één been, loopt een derde ermee heen.

Op de startlijst staan drie oud-BinckBank-Tour winnaars. Niki Terpstra (eindwinnaar in 2016), Zdenek Stybar (2013) en Edvald Boasson Hagen (2009 en 2011) staan aan het vertrek, maar gelden niet tot de vier grootste favorieten voor de eindzege. Op een goede dag kunnen ze uiteraard wél voor de ereplaatsen rijden. 

Favorieten

Wie zijn dan wél favoriet? Al snel denken we aan de mannen die zich voorbereiden op de (Vlaamse) eendagsklassiekers in oktober. Mathieu van der Poel, Oliver Naesen, Søren Kragh Andersen, Stefan Küng en Mads Pedersen zijn voor mij dé te kloppen mannen. 

Van der Poel sloeg eerder het WK over en gaf als voorbereiding op de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix de voorkeur aan de BinckBank Tour. Een koers die de Nederlands kampioen eigenlijk op het lijf geschreven is. Maar met de aanwezigheid van zijn ploeggenoot Tim Merlier zal VDP zich waarschijnlijk niet mengen in de massasprints. 

Naesen won vorig jaar op De Muur, maar zag net als in 2016 dat er één iemand beter was overall. Ieder jaar rijdt hij een kort klassement, maar dit jaar kan het wel eens raak zijn voor de 30-jarige Vlaming.

Kragh Andersen won onlangs op imponerende wijze twee Touretappes en is misschien wel de beste man in vorm. Met Jasha Sütterlin en de nummer twee van het Nederlands Kampioenschap Nils Eekhoff heeft Team Sunweb nog twee schaduwkopmannen in hun selectie.

Pedersen sloeg het WK over, omdat het parcours te zwaar voor hem was. De uittredend wereldkampioen is wél in Nederland en België te bewonderen. In de Tour liet hij wederom zien over een sterk eindschot te beschikken. 

Outsiders

Deceuninck-Quick Step heeft met Stybar, Yves Lampaert en Florian Senechal drie troeven. Sep Vanmarcke noemen we altijd bij de kanshebbers, maar 2020 is nog lang niet zijn jaar. Ook Ivan Garcia Cortina, Sonny Colbrelli, Jasper Philipsen en Dion Smith behoren tot de outsiders. En, zoals gezegd, kunnen Teunissen, Terpstra en Boasson Hagen ook de vijfdaagse koers op hun naam schrijven.

Philippe Gilbert staat alsnog ook dinsdag aan het vertrek. In vorm of niet: het is een grote naam waar zeker rekening mee gehouden moet worden. Ik vraag me af of de Belg écht hersteld is van zijn val in de eerste etappe van de Tour. In de sprints kijken we naast de eerder genoemde mannen ook naar topper Pascal Ackermann, ex-topper Mark Cavendish en toptalent Ethan Hayter. 

Sterrenverdeling

**** Van der Poel, Naesen

*** Kragh Andersen, Pedersen, Stybar, Küng

** Teunissen, Vanmarcke, Garcia Cortina, Lampaert, Gilbert

* Roosen, Philipsen, Smith, Terpstra, Boasson Hagen, Colbrelli, Eekhoff


terug naar tjvsupporters


2 opmerkingen:

Ronde van Vlaanderen

Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen Door: Patrick Brok Zeg je Oude Kwaremont, de Paterberg, de Koppenberg en de Kruisberg dan denk je uiter...