zondag 6 september 2020

Tirreno-Adriatico

Door: Patrick Brok 

Terwijl de Tour de France in volle gang is, staat er ook in het wielergekke Italië een wielerkoers op het programma. En niet de minste. De Tirreno-Adriatico staat voor de deur. Normaal in het voorjaar, maar nu in september. Vorig jaar pakte Primoz Roglic nog de eindwinst op de slotdag in de Koers van de twee zeeën.

 

Het is alweer de 55e editie. Een gekke editie. Normaal staat de Tirreno altijd tegelijkertijd met Parijs-Nice op de wieleragenda, maar door de uitbraak van het coronavirus werden alle Italiaanse koersen in maart uitgesteld. Ditmaal geldt de wielerkoers niet als voorbereiding op Milaan-Sanremo, maar op de Giro d’Italia. Alle grote namen voor de Giro staan aan de start en willen eens checken hoe hun vormpijl is.

 

Parcours

Een blik op het parcours dan. Wat als eerste opvalt is dat er geen zeven, maar acht etappes zijn uitgetekend tussen de Tyrreense Zee en de Adriatische Zee. Zoals ieder jaar heeft de Tirreno een mooie mix tussen sprint- en bergetappes, aankomsten voor de puncheurs en een afsluitende tijdrit.

 

Etappe 1: Lido di Camaiore - Lido di Camaiore (133 km)

Terwijl het Tourpeloton geniet van een welverdiende rustdag, wordt op maandag 7 september het peloton in gang geschoten in Lido di Camaiore. Geen ploegentijdrit, maar direct de eerste kans voor de sprinters. In rondjes rondom de startplaats wordt driemaal de Pitoro beklommen, maar dat zijn geen obstakels waarbij de sprinters in de problemen komen. De laatste vijftig kilometer zijn zo vlak als een biljartlaken.




 

Etappe 2: Camaiore - Follonica (201 km)

Op dag 2 krijgen de renners meer dan 200 kilometer voor de kiezen. Maar het zijn opnieuw niet de meest moeilijke kilometers. Vanuit Camaiore passeren we Pisa en Livorno aan de mooie Italiaanse kust. In de slotfase rijdt het, waarschijnlijk voltallige peloton, een rondje van 30 kilometer rondom Follonica. Voor de tweede dag op rij een kans voor de sprinters.




 

Etappe 3: Follonica - Saturnia (217km)

De finishplaats van gisteren is vandaag de startplaats. In de Tirreno gaan ze het binnenland in en zal er serieus geklommen moeten worden. Ruim 3000 hoogtemeters moeten de renners overwinnen op de vele heuvels onderweg. Iemand als Mathieu van der Poel zal smullen bij het zien van dit parcours. Tweemaal rijdt het peloton de Poggio Murella op, waarvan de laatste top op zo’n tien kilometer van de finish ligt. Een muur van 1.6 kilometer met een stijgingspercentage van 10.7%. Ook de laatste kilometer loopt licht omhoog, dus puncheurs, kom er maar in!




 

Etappe 4: Terni - Cascia (194 km)

Op de vierde dag is het woord aan de klimmers. Ruim 130 kilometer loopt de weg langzaam omhoog. Oftewel voorspel voor een ware apotheose in de bergen. Allereerst de Forca de Gualdo, een klim van 10.1 kilometer aan 7,6%.

 

Na een korte afdaling gaat het direct weer omhoog. Maar de afdaling van de Rifugio Perugia, het hoogste punt van deze ronde, is een ander verhaal. In 18 kilometer gaan ze van 1500 meter hoogte naar slechts 600 meter om vervolgens weer de duizend meter te doorbreken bij de beklimming van de Ospedaletto. Uiteindelijk dalen we naar de finish in Cascia. De favorieten van de Tirreno moeten uit hun hok komen.




 

Etappe 5: Norcia - Sassotetto (202 km)

Oeh la la, klimmers opgelet! Etappe 5 is de koninginnenetappe. Geen dag om slechte benen te hebben dus. Voor het eerst finishen we bergop na een lange dag klimmen. De slotklim, de Sarnano, is een steile puist, waarbij serieuze verschillen gemaakt kunnen worden. Gaan de kanshebbers voor de Giro elkaar vandaag het leven zuur maken? Dacht het wel!




 

Etappe 6: Castelfidardo - Senigallia (175 km)

Op de zesde dag kunnen de renners weer even bijkomen. Na een wat heuvelachtige beginfase is het parcours weer lekker vlak. Als de sprinters de bergetappes overleefd hebben, zijn zij weer aan het woord. Anders zal een groep aanvallers vandaag een gooi willen doen naar de dagzege.




Etappe 7: Pieve Torina - Loreto (181km)

Het kan zomaar zijn dat de aanvallers vandaag de kans krijgen. De meer klassiekerrenners zullen verlekkerd naar dit heuvelachtige parcours kijken. Op, af. Op, af. De laatste kilometer loopt ook weer aardig omhoog, dus de winnaar van vandaag moet een goede punch in zijn benen hebben.




Etappe 8: San Benedetto del Tronto (individuele tijdrit - 10km)

De Tirreno wordt traditioneel afgesloten met een individuele tijdrit van 10 kilometer rond San Benedetto del Tronto. Met Rohan Dennis, Victor Campenaerts en onze eigen Jos van Emden staan waarschijnlijk de drie grootste kanshebbers aan de start. Maar belangrijker: wie wordt de opvolger van Primoz Roglic als eindwinnaar van de Tirreno-Adriatico?




 

Deelnemers

Een ding is wel zeker: voor Jumbo-Visma komt er geen tweede overwinning op rij, zoals het voormalige Rabobank dat in 2005 (Oscar Freire) en 2006 (Thomas Dekker) wel deed. TJV komt met Pascal Eenkhoorn, Paul Martens, Christophe Pfingsten, Timo Roosen, Mike Teunissen, Jos van Emden en Maarten Wijnants naar Italië. Een groep vrijbuiters dus, zonder duidelijke kopman.

 

Aangezien alle klassementstoppers in de Tour de France aanwezig zijn, of -in het geval van Steven Kruijswijk aan het herstellen is van zijn blessure-, gaat TJV niet voor het klassement. Laurens de Plus was normaliter de kopman, maar hij is nog steeds niet genoeg hersteld van zijn blessure. Ook zijn deelname aan de Giro is in gevaar.


Teunissen rijdt zijn eerste koers weer sinds de hervatting van het seizoen, dus het is afwachten of hij zich kan mengen in de sprints of in de twee klassiekeretappes (etappe 3 en 7). Pascal Eenkhoorn zal zich ook weer willen tonen. De Coppi e Bartali sloot hij uitstekend af met een sprintzege. Kan hij die lijn doortrekken in dit sterkere deelnemersveld? Ook de overige renners hebben een vrije rol. Zo zal er iedere dag bekeken worden wie als pion naar voren geschoven wordt.


Primoz Roglic won in 2019 de Tirreno. Foto: Cor Vos.

Favorieten

Maar wie zijn dan wel de favorieten in de Tirreno?

 

Astana heeft met Jakob Fuglsang en Aleksandr Vlasov voor mij de twee topfavorieten op papier. Beide renners verkeren in uitstekende vorm en weten wat afmaken is. De jonge Rus won vorige maand bijvoorbeeld de Giro dell’Emilia en werd ook derde in de door Fuglsang gewonnen Ronde van Lombardije.

 

Chris Froome en Geraint Thomas werden door INEOS buiten de Tourselectie gelaten. En dat is dan toch een bijzonder vreemd gezicht om tijdens de Tour dit Britse tweetal elders te zien koersen. Thomas zal de Giro rijden, terwijl Froome in de Vuelta uitgespeeld wordt. Kunnen ze overtuigen? Zien zij de Tirreno puur als training? In elk geval hoor je altijd rekening te houden met deze twee toppers.

 

Voor Mitchelton-Scott wil Simon Yates hoge ogen gooien. Of is het toch Adam? Normaal koerst Adam altijd in de Tirreno. Evenals vorig jaar. Toen kwam hij één seconde te kort om de overwinning te grijpen. Simon krijgt met onder andere Jack Haig en Jumbo-Visma-aanwinst Edoardo Affini met zich mee.

 

Vincenzo Nibali weet wat winnen is in deze ronde. Zowel in 2012 en 2013 was hij de sterkste en ook dit jaar wil hij hoge ogen gooien. Ook al is de Giro zijn hoofddoel, in eigen land wil de Haai van Messina laten zien dat hij het kunstje nog niet verleerd is. Hij moet het hierbij zonder Giulio Ciccone doen, die deze week positief testte op corona. Pieter Weening staat wel tot zijn beschikking.

 

Team Sunweb stuurt Wilco Kelderman en kersverse Jumbo-Visma-aanwinst Sam Oomen de wei in. Ik verwacht van hen dat ze mee gaan spelen in het klassement, maar een podium? Dat is misschien net iets te hoog gegrepen.


Outsiders en sprinters

Naast al deze mannen kunnen ook Rafal Majka, Michael Woods, Rui Costa, Dylan Teuns, James Knox en Carl Frederik Hagen een goed klassement rijden. Ook Mathieu van der Poel is aanwezig in Italië. Met zijn ploeg Alpecin-Fenix heeft hij een wildcard gekregen en in de Tirreno zal hij echt wel zijn dagen uitkiezen. Samen met sprinter Tim Merlier kan hij ook nog eens voor dagsucces zorgen in de sprintetappes.

 

Naast dit duo van Alpecin-Fenix en onze Mike Teunissen zijn er nog meer sprinters aanwezig. Tot de deelnemerslijst behoren: Michael Matthews en Alberto Dainese (Team Sunweb), Pascal Ackermann (BORA-hansgrohe), Fernando Gaviria (UAE Emirates), Alvaro Jose Hodeg en Davide Ballerini (Deceuninck-Quick Step), Mark Cavendish (Bahrain McLaren) en Davide Cimolai (Israel Start-Up Nation).

 

Met dit deelnemersveld en dit prachtig uitgestippelde parcours kunnen we gaan genieten van acht dagen mooie koers. Bene, ti auguro una buona giornata. Oftewel, ik wens jullie veel plezier! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ronde van Vlaanderen

Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen Door: Patrick Brok Zeg je Oude Kwaremont, de Paterberg, de Koppenberg en de Kruisberg dan denk je uiter...