woensdag 19 augustus 2020

NK Wielrennen (VAM BERG )

 INLEIDING:

In 2012 was het Thijs Zonneveld die met een briljant idee kwam. Hij wilde midden in het Nederlandse vlakke landschap een berg laten bouwen met een hoogte van 2000 meter. Er zou een veertien kilometer lange weg langs omhoog lopen. Mensen zouden binnen onze eigen landsgrenzen een eigen Alpe D,Huez hebben. Ik had dat jaar net de Marmotte uit gefietst. Dus dit plan lag helemaal in mijn straatje. Thuis na het ontbijt op de fiets stappen, even een bergje pakken en weer terug voor de lunch. Die Berg Komt Er was de naam. Helaas waren de plannen top maar lagen de kosten veel te hoog. We hebben even mogen dromen maar uiteindelijk moeten we toch een stuk reizen om het hooggebergte in te gaan. 

DE VAMBERG!

Alhoewel, toch is er een soort van Die Berg Komt Er geweest. In het Drentse Wijster ligt een geheel nieuwe berg. De VAM berg of de Col Du VAM voor vrienden. Eigenlijk niet meer dan een zooi ouwe meuk waar asfalt overheen is gelegd. De Vuilnis Afvoer Maatschappij had hier hun vuilnisbelt. Sinds 2018 mogen hier allerlei recreanten overheen lopen,fietsen,kruipen,steppen en welke manier dan ook. Vanaf drie kanten kan je er tegenop fietsen. Er is een aanloop vanuit de weg en vanuit het veld. Hij is 400 meter lang met een stukje steil en een strook kasseien op de top. Zelf heb ik deze puist in 2019 beklommen tijdens de Green Mountain Tour. Dit is met recht één van de beste toertochten die ik ooit heb gefietst

NK WIELRENNEN!. 

Zoals alles wat we voor beschouwen is ook het NK wielrennen anders dan anders. Lange tijd werd er getwijfeld of het door zou gaan. Veel renners zitten al maanden in een bubbel waarmee ze hopen corona te voorkomen. En uiteraard is bij iedereen bekend dat het seizoen er in principe door geramd wordt. Zelf ben ik erg content met het feit dat er toch een NK komt. een strijd voor het rood, wit en blauw. Het is gewoon een onderdeel van de hele route richting de Tour De France. Dat de driekleur door Frankrijk zal gaan lijkt onwaarschijnlijk. Niemand komt uit die bubbel en wat dat betreft is het worden van Nederlands kampioen van ondergeschikt belang ten opzichte van de Tour winst. Om het kampioenschap door te laten moest er ook nog wat veranderen aan het hele parcours. Alles moet achter gesloten hekken. Waar het wielrennen de sport van het volk is, zal het nu vooral eenzaam ronde,s afwerken worden. Op zondag 23 augustus, op de verjaardag van de Wielerbizon  gaat een groep Nederlandse wielerprofs op een parcours van 7,5 kilometer uitmaken wie Nederlands kampioen wordt. En in elke ronde zit de tofste vuilnisbelt van Nederland. Maar liefs 27 keer zal knallen ze er tegen op. Een korte explosie van zo,n 45 seconden. Telkens weer zal de voorraad aan fosfaten en andere energie bronnen worden aangesproken. Dit NK zal gewonnen worden door de man met de grote tank. Waar is Bram als je hem nodig hebt?  De laatste klim zal er een puncher zijn met veel inhoud die de trui zal veroveren.


DE KANSHEBBERS!


Dus nu hebben we het parcours bekeken en het profiel van de ideale kampioen voor ons liggen. Wie o wie past er bij? Er zal één naam door de meeste worden genoemd, "Mathieu van der Poel". Huizenhoog favoriet om deze wedstrijd te winnen. Tot nu toe loopt hij wel een beetje achter de feiten aan. Vaak het gevolg van pech maar toch . Deze wedstrijd kan hij erg gebruiken om de neus weer de positieve kant op te krijgen. Dan is de vraag uiteraard wie hem tegen zou moeten houden. Alle ogen zullen gericht zijn op de ploeg in vorm. Onze eigen Jumbo Visma die overal waar ze meedoen ook voor de prijzen fietsen. Met negen man sterk starten ze waardoor de rest zal verwachten dat TJV de wedstrijd controleert. Taco van der Hoorn, Pascal Eenkhoorn, Antwan Tolhoek en Koen Bouwman lijken hier de mannen te zijn die om de troon kunnen strijden. Nils Eekhof is de enige Sunweb renner die een weg moet proberen te vinden. Voor Niki Terpstra lijkt deze race nog iets te vroeg te komen na zijn gruwelijke val. Maar schrijf deze man nooit af. In zijn Franse ploeg zit ook Pim Ligthart die een punch we onder de knie heeft. Als Tom Jelte Slagter nou weer een keer op zijn topniveau kan acteren dan is hij een zware uitdaging van Van der Poel. Pieter Weening zou zeker niet misstaan als ouwe strijder in de driekleur. Jaren nadat hij Klóden met 1 millimeter klop gaf. Voor de rest zijn er nog een aantal blokken die eventueel een team strategie kunnen bedenken. En dan is er nog één echte cultheld. Vanuit de bergen van Burgos is daar Jetse Bol. In zijn paarse pakkie van de Spaanse wielerclub zal hij niet op een eindspurt wachten maar lekker in de kopgroep gaan zitten. En wie weet,  dan is alles mogelijk.

EINDWOORD

Geen publiek en een rondje tussen het HERAS hekwerk. Zondag zal het een dagje koers worden die je heerlijk vanuit je eigen woonkamer kan bekijken. Alles wijst op een winst voor Van der Poel. Maar de koers is pas klaar als zevenentwintigste VAM klim is geweest. Team Jumbo Visma hebben een sterk collectief met een paar serieuze kleppers. Hopelijk gaan ze niet als gekken de koers controleren maar spelen ze het slim. Boven alles staat dat er sinds lange tijd weer koers is in Nederland.  Pak je plak Drentse Turf en je bakkie troost en geniet van een fijn daggie NK wielrennen.


VEUL PLEZIER !

Terug naar TJVsupporters 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ronde van Vlaanderen

Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen Door: Patrick Brok Zeg je Oude Kwaremont, de Paterberg, de Koppenberg en de Kruisberg dan denk je uiter...